top of page

Lokale praktijkvoorbeelden

Goed voorbeeld doet goed volgen. Ideeën die ingediend zijn en tot uitvoer zijn gekomen dankzij het lokale Sportakkoord, krijgen hier een plek.

Laat je inspireren tot nieuwe ideeën.

Probeerbadminton.nu daverend succes bij BC Schagen

Na de moeizame corona tijd, heeft Badminton Club Schagen zich in september zeer succesvol aangesloten bij een landelijke actie om de badmintonsport met 10 beginnerslessen te promoten. Met behulp van flyers die verspreid zijn door vrijwilligers en verschillende bericht op social media, het Schager Nieuwsblad en de site van Noordkop Centraal zijn alle 12 plekken gevuld met deelnemers in en rond Schagen. Op zondag 18 december was er een afsluiting met een combi badmintontoernooi met alle overige leden. Dankzij de vele vrijwilligers en een financiële bijdrage uit het Sportakkoord Schagen is het voor een kleine vereniging mogelijk de hoeveelheid sporters binnen de vereniging te vergroten.

Dans bij Parkinson tijdens P-café Schagen

In april geeft Dansschool Sizzling Salsa in het P-cafe Schagen een workshop en informatie over dans voor mensen met Parkinson en andere niet aangeboren of chronische beperkingen. Je beweegt op vrolijke Caribische muziek waar je direct vrolijk van wordt. Na een warming up met losse pasjes, gaan we verder met samen dansen. In rustig tempo leren de koppels, die vaak een eigen danspartner hebben meegebracht, de salsa en de merengue dansen. Uiteraard met een aanpassing hier en daar… 


Mensen met Parkinson hebben vaak last van tremoren of  'freeze' verschijnselen waardoor ze langzaam en star gaan bewegen en moeilijk kunnen lopen. De muziek en de maat, de telling en de hulp van de partner geven dan prikkels van buitenaf, waardoor dansen opeens wél lukt! Lekker bewegen op muziek en natuurlijk heel wat aflachen met de groep!  


Petra Kooloos, fysiotherapeute vertelt: “Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek geeft aan, dat bewegen op een ritme, op muziek "iets" doet met je hersenen waardoor je beter beweegt. Tijdens de fyio behandeling besteed ik daar zelf ook aandacht aan bij Parkinson patiënten. Maar veel leuker is het nog,  om dit wekelijks te doen onder leiding van de professionals van Sizzling Salsa.” 

TAS'82 40 jaar

TAS'82 bestaat dit jaar 40 jaar en dat hebben ze zaterdag 24 september gevierd met verschillende beweegactiviteiten voor jong en oud. Wethouder Puck de Nijs-Visser en Voorzitter Ton Berkhout opende samen het feest. 

Beachen in 't Zand

Zaterdag 11 september was de eerste editie van Beachen in 't Zand. 10 teams deden mee om te strijden voor de Zandtemmercup en de gouden volleybal. Het is was een geslaagde dag met prachtig weer. 

'Kies je sport'-dag gemeente Schagen

Zaterdag 11 juni kon je bij maar liefst 17 clubs een kijkje binnen nemen. Het doel van de 'Kies je sport'-dag is om iedereen kennis te laten maken met het sport en beweeg aanbod in de gemeente.  Je kon bijvoorbeeld gaan tennissen of roeien of je ging langs bij de reddingsbrigade. Door mee te doen aan de 'Kies je sport'-dag hebben sportaanbieders nieuwe leden verwelkomt. 

Nieuwe samenwerking 

Sinds het voetbalseisoen 2021/2022 werkt Schagen United samen met Lijf & Visie Schagen. Gedurende het seizoen kunnen leden van de voetbalclub op maandagavond naar het sportspreekuur. Tijdens dit spreekuur kunnen leden hun blessure laten onderzoeken door een erkende fysiotherapeut en krijgen ze advies over hoe ze zo snel mogelijk weer kunnen voetballen.

Update beweegroutes

(Apr 2022) Na 2 jaar start op 12 mei de tiende editie van de Schager Wijkenloop. Voor de wijkenlopen worden de 6 beweegroutes in Schagen gebruikt. Voor de Schager Wijkenloop zijn de pijlen van de beweegroutes opgeknapt door Gemeente Schagen.

Nationale Diabetes Challenge

Op maandag 17 mei begon Nationale Diabetes Challenge in Middenmeer. 20 weken lang gingen de deelnemers met elkaar wandelen op de maandag. Iedereen die mee wilde doen, mocht meedoen. Samen werkte ze op een eenvoudige manier aan hun gezondheid. De Challenge werd feestelijk afgesloten bij landgoed Hoenderdaell. De groep deelnemers zijn nog steeds elke maandag aan het wandelen. Ze starten om 10.00 uur vanaf het Fitveld in Schagen.

Samen op weg naar een rookvrije gemeente 

De hele gemeente rookvrij, dat zou toch prachtig zijn. Gemeente Schagen streeft ernaar. We beginnen bij plekken waar kinderen komen. Sportverenigingen, scoutingverenigingen, beheerders van sporthallen, de bibliotheken van Kopgroep en de basisscholen rondom een schoolzonde binnen gemeente Schagen zijn hiervoor benaderd. 9 verenigingen, elke openbare speeltuin, het Regiuscollege en de buitenruimte rondom 5 sporthallen en 3 zwembaden zijn rookvrij. Wil jouw organisatie ook rookvrij worden? Neem dan contact op met Melissa Deenstra via mdeenstra@teamsportservice.nl.

ZaterdagOchtendClinics 

Door het project 'Gooi jij de bal door?' is handbalvereniging Geel-Zwart een samenwerking aangegaan met de basisscholen uit de buurt. In september en oktober heeft de verenigingen op 3 dagen de gymles overgenomen. De kinderen waren zo enthousiast en zijn doorverwezen naar de regulieren trainingen. Om de kinderen nog meer te laten bewegen is er elke maand een gratis ZaterdagOchtendClinic. Deze clinics worden gegeven door NvW-Sports en elke maand staat er een ander thema centraal. 

Sport4Fun

De afgelopen weken heeft de jongste jeugd van Waarland kennis kunnen maken met handbal, volleybal en dans. Handbalvereniging Con Zelo, Dans Con Amore Waarland, Cool Moves Volley, Sportpodium Waarland en Team Sportservice Schagen organiseert van 21 september tot 16 november Sport4Fun. Dit project is opgezet aan de hand van het Sportparticipatie onderzoek in 2020. Na afloop kregen de deelnemende kinderen een mooie diploma mee met de trainingstijden van de verenigingen erop.

Sport4Fun 5.1
Sport4Fun 2021 4
Sport4Fun 2021 3
Sport4Fun 2021 2
Sport4Fun 2021 1
Beachhandbal 't Zand

De opkomende sport beachhandbal zorgt ervoor dat HV Geel-Zwart het 2e asfaltveld ombouwt naar 2 beachhandbalvelden. Beachhandbal was een nieuwe tak binnen de vereniging, dus zijn er beachhandbal clinics georganiseerd om de nieuwe variant te introduceren onder de leden en trainers. In april en mei 2021 zijn er verschillende clinics georganiseerd voor de jeugd door onder andere beachhandbal internationals Max Voermans & Lisanne Bakker. Er is volop geoefend op pirouettes, vliegertjes en shout-outs. In het voorjaar van 2022 wordt het beachhandbal weer opgestart. De teams die buiten handballen kunnen kiezen of ze op asfalt of zand willen spelen.

Op zeven locaties doen we mee aan de Nationale Balkon Beweegdag

We doen niet slechts één dag, maar bijna de hele week mee met de Nationale Balkon Beweegdag. We kunnen niet overal tegelijk zijn, maar willen wel heel veel mensen laten genieten van een kwartiertje bewegen op het balkon in de week van 31 mei tot 4 juni 2021. 

Op zeven plekken in de gemeente Schagen en Hollands Kroon zijn we op pad gegaan met stereo en oefeningen. Balkongym is laagdrempelig bewegen op muziek voor ouderen. In gemeente Schagen is sportwethouder Joke Kruit te gast geweest bij het seniorencomplex Piet Mondriaan. Daar hebben ze bewogen op muziek van een draaiorgel. Op de donderdag gingen de smoothiebikes mee en konden de deelnemers genieten van een smoothie.

Golflessen voor 55-plussers bij Golfbaan Dirkshorn is een succes

(okt 2021) Er was veel belangstelling voor de golflessen speciaal voor 55-plussers.

De groepen zaten snel vol en er moest zelfs een stop komen op de aanmeldingen.

De deelnemers waren enthousiast en hadden veel plezier. De meeste hebben het

regelexamen gedaan en hun baanpermissie gehaald, waarmee ze zelf verder

kunnen gaan met golfen. Er zijn meteen vervolglessen georganiseerd, waar veel

interesse voor is. Door de lage prijs voor de lessen, dachten veel deelnemers dit wil

ik wel proberen. Ons doel om meer 55-plussers te laten bewegen is gehaald!

 

(aug 2021) Golfbaan Dirkshorn biedt in samenwerking met het Sportakkoord Schagen en de Dirkshorn Golf Academy een serie van tien lessen aan voor 55-plussers die willen leren golfen. Ze krijgen de basisbeginselen geleerd. Na tien weken zijn ze in het bezit van een baanpermissie en kunnen ze hun vaardigheden in de praktijk brengen. De lessen duren 45 minuten en door een stimuleringsbudget uit het Sportakkoord kan de golfbaan deze tegen een gereduceerd tarief van 5 euro aanbieden. Ballen en golfclubs zijn op de club gratis beschikbaar. 

Schoolhandbal Schagen

Het Schoolhandbaltoernooi op vrijdag 24 september 2021 was een groot succes. 36 teams hadden zich aangemeld! Om al deze kinderen te laten handballen mocht Handbalvereniging Schagen gebruik maken van de velden van Schagen United. Verder waren er ook handbaldoeltjes nodig, zodat er op 8 verschillende velden kon worden gespeeld. Hiervoor zijn voetbaldoeltjes verkleint met financiële hulp van het Sportakkoord. De doeltjes staan nu nog steeds op Sportpark Groenoord, zodat andere er ook gebruik van kunnen maken. 

Schoolhandbal 2021-03
Schoolhandbal 2021-02
Schoolhandbal 2021-01
Blik tennisballen uit Sportakkoord voor alle deelnemers RegioCup

Zaterdag 26 juni startte tv Sint Maarten met de RegioCup. 221 spelers hadden zich opgegeven voor dit nieuwe toernooi. De meeste spelers waren al lid van een vereniging en spelen toernooien, maar er waren ook niet-leden die mee hebben gedaan én nu overwegen om bij een vereniging lid te worden. Goed nieuws dus voor de tennisclub. 

Iedere speler kreeg een goodiebag bij de eerste wedstrijd, gevuld met onder andere een gripje voor een tennisracket, een flesje water en een tegoedbon voor een blik tennisballen die vanuit het stimuleringsbudget van het Sportakkoord aangekocht konden worden. Het eerste weekend zijn er 44 wedstrijden gespeeld. De hoofdprijs in de prijsvraag, een tennisracket, was gesponsord door Advantage Tennisspeciaalzaak.

RegioCup (16).jpg
80 kids op Sportdag Callantsoog

Op 12 juni was het zover, de sportdag bij VV Callantsoog, mede mogelijk gemaakt door een aanvraag bij het Sportakkoord Schagen. Eerst streden de jeugdleden om de felbegeerde Penaltybokaal. Na een spannende strijd mocht iemand van de jongste jeugd deze bokaal in ontvangst nemen.

Hierna mocht de club 80 enthousiaste kinderen op het terrein verwelkomen. Er was een stormbaan, buikschuifbaan, boarding, levend tafelvoetbal en gatenvoetbal. In groepjes van acht gingen de kinderen op pad.  Bij elk onderdeel deden ze fanatiek mee en ontzettend hun best. Tussendoor kregen ze water en fruit en na afloop een ijsje, diploma en een medaille.

"Kortom dit was een super leuke dag voor de kinderen. Wij willen alle vrijwilligers en Sportakkoord Schagen nogmaals bedanken voor deze fantastische dag, zonder jullie was dit niet gelukt!"

Feest in Callantsoog juni 2021_edited.jpg

Sport en spel voor nieuwe Nederlanders

Nieuwe Nederlanders moeten niet alleen onze taal leren, het is ook van belang dat ze lekker bewegen. Daarbij: door sport en spel krijg je ook sneller de taal onder de knie. De laagdrempeligheid van bewegen zorgt ervoor dat je makkelijker communiceert met elkaar. Team Sportservice is donderdag 14 mei 2021 gestart met twee keer tien kandidaten uit de pilot ‘zelfredzaamheidsroute’ van het bedrijf Agros. Ze doen wekelijks mee aan sport- en spelactiviteiten op het sportveld aan de Zuiderweg in Schagen.

Het idee is in opdracht van de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon en wordt door Agros in nauwe samenwerking met de Probedrijven, een bedrijvengroep die sociaal ondernemerschap centraal stelt, uitgevoerd.
"De deelnemers maken gedurende acht weken kennis met de facetten en positieve effecten van sport en bewegen, die bijdragen aan vitaliteit, participatie en een gezonde leefstijl”, laat Agros na de eerste week op LinkedIn weten. “Tijdens de lessen komen spelvormen van bewegen terug die positief bijdragen aan de taalontwikkeling van de deelnemers. De eerste les is door iedereen zeer positief en enthousiast ervaren. Op naar volgende week!”
 De laatste sport en spel is donderdag 8 juli.

Agros 24 juni 2021 knotshockey.jpeg
Agros.jpeg

Meerkampfestival NOVA: 65 deelnemers en vijf nieuwe leden

Sporten in tijden van corona: dat kan een hele uitdaging zijn. Competities werden afgelast en ook al mocht de jeugd buiten wel doortrainen, zonder zicht op wedstrijden werd ook dat uiteindelijk toch wat saai. Bij toeval had atletiekvereniging NOVA uit Warmenhuizen het Meerkampfestival al op de planning staan - dat bleek in dit vreemde sportjaar een schot in de roos!

In zes weken tijd - van 8 maart tot en met 16 april - stond voor de jeugd van 9 tot 18 jaar elke week een ander meerkamponderdeel op het programma. Speerwerpen (vortex voor de jongsten), hoogspringen, hordelopen, kogelstoten, verspringen en sprinten. Het werd een succes: honderden pr's zijn aangescherpt!

Mede dankzij financiële en materiële ondersteuning van Sportakkoord Schagen, Team Sportservice, JOGG en een aantal lokale sponsoren kon het Meerkampfestival bij NOVA extra leuk worden opgezet. Op de slotavond op 16 april ontvingen de atleten hun persoonlijke pr-diploma, een bidon 'Drink Water!', en een knalgroen sportshirt.

NOVA meerkamp 2021.jpg
Turn-Over bij TAS april 2021.jpg
vv geel zwart okt 2020.JPG

Jongeren Turn-Over kunnen terecht bij TAS'82

Atletiekvereniging TAS’82 stelt haar accommodatie in Schagen enkele dagen per week ter beschikking aan project Turn-Over. Deze jeugdzorgorganisatie neemt jongeren onder haar hoede die kampen met gedragsproblemen, schooluitval en andere problematiek.

 

Onder begeleiding van ervaren oud-rugbyers en jeugdzorgprofessionals krijgen zij door middel van fysieke trainingen - geënt op de normen en waarden van de rugbysport in combinatie met mentale programma’s - weer grip op hun toekomst. VSO Het Molenduin Schagen verzorgt het onderwijsgedeelte tijdens dit bijzondere project. Kijk voor meer informatie op www.turn-over.nl

Na het programma volgt een na-traject. Turn-Over laat de jongeren niet los, zij blijven altijd lid van de hechte rugbygroep.

Op vrijdag 16 april werd de samenwerkingsovereenkomst getekend. 

Voetbaldag bij GeelZwart

Vv GeelZwart kon met hulp van het Sportakkoord een voetbaldag voor jongens en meiden organiseren in de herfstvakantie. Ook kinderen die geen lid waren deden mee.  Voor deze dag zocht de vereniging de samenwerking met het onderwijs waaronder de St. Jozef basisschool en Zandhope om zo jongens en meiden te enthousiasmeren voor de voetbaldag. Rond 10.00 uur waren alle kinderen die zich hadden opgegeven aanwezig en kon het fluitsignaal gegeven worden. Er volgde om 12.00 uur een lunch en daarna kon het echte spel beginnen. De eerste 3 teams kregen een prijs in de vorm van een bidon, handdoek of bal. Om 14. 00 uur keerden de deelnemers met hun certificaat moe en voldaan naar huis. 

2020 beweegroute co en monique (3).jpg

Zes Beweegroutes dwars door wijken in Schagen

(Jun 2020) De Beweegroute in Schagen. Een mooie samenwerking tussen TAS '82 en Team Sportservice Schagen | Hollands Kroon. In alle zes wijk in Schagen kun je dankzij het Sportakkoord een van de Beweegroutes volgen. Mét allerlei oefeningen voor onderweg. Natuurlijk kies je zelf of je die ook doet. Op het bord aan het begin van de route vind je wat je waar kunt doen om je conditie nog meer te verbeteren. Van een uitvalspas tot kniebuigingen en opdrukken.

Klik op de foto om meer te lezen over dit idee. 

Samen delen is het motto van Sint Boys DES en zorgatelier De Iep

Sint Boys DES deelt sinds 1 juni de accommodatie met zorgatelier De Iep. De Iep maakt doordeweeks gebruik van de kantine voor de begeleiding van hun cliënten. Zo wordt de kantine ook overdag gebruikt, heeft de vereniging uit Sint Maarten weer wat extra inkomsten en heeft De Iep een mooie locatie ter beschikking voor de werkzaamheden. In het weekend is de kantine uiteraard gewoon weer voor de clubactiviteiten van de voetbalvereniging.

Sint Boys-DES en zorgatelier de Iep (3).
Sint Boys-DES en zorgatelier de Iep (2).
Sint Boys-DES en zorgatelier de Iep
bottom of page