Lokale praktijkvoorbeelden

Goed voorbeeld doet goed volgen. Ideeën die ingediend zijn en tot uitvoer zijn gekomen dankzij het lokale Sportakkoord, krijgen hier een plek.

Laat je inspireren tot nieuwe ideeën.

Blik tennisballen uit Sportakkoord voor alle deelnemers RegioCup

Zaterdag 26 juni startte tv Sint Maarten met de RegioCup. 221 spelers hadden zich opgegeven voor dit nieuwe toernooi. De meeste spelers waren al lid van een vereniging en spelen toernooien, maar er waren ook niet-leden die mee hebben gedaan én nu overwegen om bij een vereniging lid te worden. Goed nieuws dus voor de tennisclub. 

Iedere speler kreeg een goodiebag bij de eerste wedstrijd, gevuld met onder andere een gripje voor een tennisracket, een flesje water en een tegoedbon voor een blik tennisballen die vanuit het stimuleringsbudget van het Sportakkoord aangekocht konden worden. Het eerste weekend zijn er 44 wedstrijden gespeeld. De hoofdprijs in de prijsvraag, een tennisracket, was gesponsord door Advantage Tennisspeciaalzaak.

RegioCup (16).jpg
80 kids op Sportdag Callantsoog

Op 12 juni was het zover, de sportdag bij VV Callantsoog, mede mogelijk gemaakt door een aanvraag bij het Sportakkoord Schagen. Eerst streden de jeugdleden om de felbegeerde Penaltybokaal. Na een spannende strijd mocht iemand van de jongste jeugd deze bokaal in ontvangst nemen.

Hierna mocht de club 80 enthousiaste kinderen op het terrein verwelkomen. Er was een stormbaan, buikschuifbaan, boarding, levend tafelvoetbal en gatenvoetbal. In groepjes van acht gingen de kinderen op pad.  Bij elk onderdeel deden ze fanatiek mee en ontzettend hun best. Tussendoor kregen ze water en fruit en na afloop een ijsje, diploma en een medaille.

"Kortom dit was een super leuke dag voor de kinderen. Wij willen alle vrijwilligers en Sportakkoord Schagen nogmaals bedanken voor deze fantastische dag, zonder jullie was dit niet gelukt!"

Feest in Callantsoog juni 2021_edited.jpg
Golflessen voor beginners tegen gereduceert tarief op baan in Dirkshorn

Golfbaan Dirkshorn biedt in samenwerking met het Sportakkoord Schagen en de Dirkshorn Golf Academy een serie van tien lessen aan voor 55-plussers die willen leren golfen. Ze krijgen de basisbeginselen geleerd. Na tien weken zijn ze in het bezit van een baanpermissie en kunnen ze hun vaardigheden in de praktijk brengen. De lessen duren 45 minuten en door een stimuleringsbudget uit het Sportakkoord kan de golfbaan deze tegen een gereduceerd tarief van 5 euro aanbieden. Ballen en golfclubs zijn op de club gratis beschikbaar. 

Deelnemers kunnen kiezen voor les op woensdag, vrijdag of zaterdag. De eerste lessen zijn 4, 6 en 7 augustus. Aanmelden gaat via administratie@golfbaandirkshorn.nl. Vermeld mailadres, telefoonnummer en voorkeursdag. 

Sport en spel voor nieuwe Nederlanders

Nieuwe Nederlanders moeten niet alleen onze taal leren, het is ook van belang dat ze lekker bewegen. Daarbij: door sport en spel krijg je ook sneller de taal onder de knie. De laagdrempeligheid van bewegen zorgt ervoor dat je makkelijker communiceert met elkaar. Team Sportservice is donderdag 14 mei 2021 gestart met twee keer tien kandidaten uit de pilot ‘zelfredzaamheidsroute’ van het bedrijf Agros. Ze doen wekelijks mee aan sport- en spelactiviteiten op het sportveld aan de Zuiderweg in Schagen.

Het idee is in opdracht van de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon en wordt door Agros in nauwe samenwerking met de Probedrijven, een bedrijvengroep die sociaal ondernemerschap centraal stelt, uitgevoerd.
"De deelnemers maken gedurende acht weken kennis met de facetten en positieve effecten van sport en bewegen, die bijdragen aan vitaliteit, participatie en een gezonde leefstijl”, laat Agros na de eerste week op LinkedIn weten. “Tijdens de lessen komen spelvormen van bewegen terug die positief bijdragen aan de taalontwikkeling van de deelnemers. De eerste les is door iedereen zeer positief en enthousiast ervaren. Op naar volgende week!”
 De laatste sport en spel is donderdag 8 juli.

Agros 24 juni 2021 knotshockey.jpeg
Agros.jpeg

Meerkampfestival NOVA: 65 deelnemers en vijf nieuwe leden

Sporten in tijden van corona: dat kan een hele uitdaging zijn. Competities werden afgelast en ook al mocht de jeugd buiten wel doortrainen, zonder zicht op wedstrijden werd ook dat uiteindelijk toch wat saai. Bij toeval had atletiekvereniging NOVA uit Warmenhuizen het Meerkampfestival al op de planning staan - dat bleek in dit vreemde sportjaar een schot in de roos!

In zes weken tijd - van 8 maart tot en met 16 april - stond voor de jeugd van 9 tot 18 jaar elke week een ander meerkamponderdeel op het programma. Speerwerpen (vortex voor de jongsten), hoogspringen, hordelopen, kogelstoten, verspringen en sprinten. Het werd een succes: honderden pr's zijn aangescherpt!

Mede dankzij financiële en materiële ondersteuning van Sportakkoord Schagen, Team Sportservice, JOGG en een aantal lokale sponsoren kon het Meerkampfestival bij NOVA extra leuk worden opgezet. Op de slotavond op 16 april ontvingen de atleten hun persoonlijke pr-diploma, een bidon 'Drink Water!', en een knalgroen sportshirt.

NOVA meerkamp 2021.jpg
Turn-Over bij TAS april 2021.jpg
vv geel zwart okt 2020.JPG

Jongeren Turn-Over kunnen terecht bij TAS'82

Atletiekvereniging TAS’82 stelt haar accommodatie in Schagen enkele dagen per week ter beschikking aan project Turn-Over. Deze jeugdzorgorganisatie neemt jongeren onder haar hoede die kampen met gedragsproblemen, schooluitval en andere problematiek.

 

Onder begeleiding van ervaren oud-rugbyers en jeugdzorgprofessionals krijgen zij door middel van fysieke trainingen - geënt op de normen en waarden van de rugbysport in combinatie met mentale programma’s - weer grip op hun toekomst. VSO Het Molenduin Schagen verzorgt het onderwijsgedeelte tijdens dit bijzondere project. Kijk voor meer informatie op www.turn-over.nl

Na het programma volgt een na-traject. Turn-Over laat de jongeren niet los, zij blijven altijd lid van de hechte rugbygroep.

Op vrijdag 16 april werd de samenwerkingsovereenkomst getekend. 

Voetbaldag bij GeelZwart

Vv GeelZwart kon met hulp van het Sportakkoord een voetbaldag voor jongens en meiden organiseren in de herfstvakantie. Ook kinderen die geen lid waren deden mee.  Voor deze dag zocht de vereniging de samenwerking met het onderwijs waaronder de St. Jozef basisschool en Zandhope om zo jongens en meiden te enthousiasmeren voor de voetbaldag. Rond 10.00 uur waren alle kinderen die zich hadden opgegeven aanwezig en kon het fluitsignaal gegeven worden. Er volgde om 12.00 uur een lunch en daarna kon het echte spel beginnen. De eerste 3 teams kregen een prijs in de vorm van een bidon, handdoek of bal. Om 14. 00 uur keerden de deelnemers met hun certificaat moe en voldaan naar huis. 

Samen delen is het motto van Sint Boys DES en zorgatelier De Iep

Sint Boys DES deelt sinds 1 juni de accommodatie met zorgatelier De Iep. De Iep maakt doordeweeks gebruik van de kantine voor de begeleiding van hun cliënten. Zo wordt de kantine ook overdag gebruikt, heeft de vereniging uit Sint Maarten weer wat extra inkomsten en heeft De Iep een mooie locatie ter beschikking voor de werkzaamheden. In het weekend is de kantine uiteraard gewoon weer voor de clubactiviteiten van de voetbalvereniging.

Sint Boys-DES en zorgatelier de Iep (3).
Sint Boys-DES en zorgatelier de Iep (2).
Sint Boys-DES en zorgatelier de Iep
2020 beweegroute co en monique (3).jpg

Zes Beweegroutes dwars door wijken in Schagen

De Beweegroute in Schagen. Een mooie samenwerking tussen TAS '82 en Team Sportservice Schagen | Hollands Kroon. In alle zes wijk in Schagen kun je dankzij het Sportakkoord een van de Beweegroutes volgen. Mét allerlei oefeningen voor onderweg. Natuurlijk kies je zelf of je die ook doet. Op het bord aan het begin van de route vind je wat je waar kunt doen om je conditie nog meer te verbeteren. Van een uitvalspas tot kniebuigingen en opdrukken.

Klik op de foto om meer te lezen over dit idee.